divendres, 23 de març del 2012

Buidatge dels 'Quaderns de l'exili' en l'any del centenari d'Avel·lí Artís-Gener (Tísner), Pere Calders i Joan Sales





 



‘L’exemple permanent d’un examen a consciència, apassionat perquè fou consecutiu a una desfeta’, així és com Heribert Barrera defineix els Quaderns de l’exili en el pròleg de la seva reedició. I Albert Manent diu: ‘Es tracta, sens dubte, de la revista més original i combativa de totes les de l’exili’.
Es publicà del setembre de 1943 al març-abril de 1947, i el nucli dels Quaderns de l’Exili el formaven Josep M. Ametlla, Lluís Ferran de Pol, Raimon Galí i Joan Sales. Era una revista que s’enviava, gratuïtament, a qualsevol català, valencià o illenc que ho demanés.

I com que el 2012 és l’any, entre d’altres, del centenari d’Avel·lí Artís-Gener, Pere Calders i Joan Sales, arreu comencen a sorgir activitats relacionades amb aquest tres escriptors, tots tres exiliats a Mèxic i que participaven en els Quaderns de l’exili: Joan Sales,homenatge nacional centenari, organitzat per Òmnium Girona i Catalunya Nord; Marató de lectura de la novel·la Incerta Glòria, organitzada per l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (IEHCA), clubs de lectura..., i més que en sortiran.

He buidat els Quaderns de l’Exili, recollint els escrits d’aquests tres autors enguany homenatjats. Entre parèntesi hi trobareu el número de la revista i la pàgina.
Aquí us els deixo.


Escrits d’Avel·lí Artís-Gener (Tísner)
- El Renaixement, encara (3, pag. 10)
- La Comèdia Catalana Arnau - Artís (4, pàg. 3)
- L’atac d’Alerre (fragment de 556 Brigada Mixta’ (4, pàg. 12)
- Audicions Musicals Cura (5, pàg. 12)
- L’exèrcit de Catalunya (6, pàg. 7)
- Notícia a la Gaseta de l’exili d’una seva conferència, el 18 de març de 1944, a l’Orfeó Català de Mèxic... (6). En el 8, pàg. 15, surt: ‘Surt en premsa la conferència de Tísner que el 18 d’abril passat va fer sobre l’Adrià Gual. Són una sèrie d’impressions viscudes sobre l’autor desaparegut i sobre l’ambient teatral de Barcelona a principi de segle, amb l’adveniment de l’estètica simbolista.”
- Notícia de la nova col·lecció Catalonia, que dirigirà Avel·lí Artís (7, pàg. 4)
- El mar, des de Vilanova (7, pàg. 16)
- Gaseta de l’exili. Es diu que aviat serà estrenada al Teatro Ideal, de la ciutat de Mèxic, la versió castellana de Seny i amor, amo i senyor, del comediògraf català Avel·lí Artís (9, 15). Després, en el 12, 16, surt que ‘Ha estat extraordinari l’èxit a Mèxic de la versió castellana de Seny i amor, amo i senyor, de Tísner. Ha passat ja de les 100 representacions i actualment diverses empreses de cinema es disputen l’autorització de l’autor per a convertir-la en film. Segons notícies, les ofertes dels sol·licitants pugen a una petita fortuna, que asseguraria a l’autor català la tranquil·litat a què els seus cabells blancs tenen dret. Per als Quaderns aquest èxit constitueix un particular satisfacció, ja que des de les nostres pàgines havia estat reivindicar el teatre de l’Avel·lí Artís.”
- Crítica del llibre Adrià Gual i la seva obra, d’Avel·lí Artís Gener, amb un comentari de J. Roure-Parella. Volum II de la Col·lecció Catalonia; Mèxic DF, 1944, 96 pàgines (11, pàg. 6)
- El coronel Vicenç Guarner fa un article sobre l’obra 556, Brigada Mixta, d’A. Artís Gener (12, pàg. 8-9)
- Notícia sobre dos nous volums que Tísner té pensats de publicar a la col·lecció Catalonia: L’Atlàntida, de Verdaguer, i Miquel Servet, de Jaume Aiguader (12, pàg. 16)


Escrits de Pere Calders
- Les ciutats presoneres d’Europa (1, pàg. 2)
- Defensa de l’escriptor (4, pàg. 1)
- Els films de propaganda de guerra (6, pàg. 12)

Escrits de Joan Sales

- ‘Unes paraules prèvies a aquesta edició facsímil dels Quaderns de l’exili, Mèxic, 1943-1947), escrit a Barcelona l’abril de 1982.
- Llibres en català a Mèxic (1, pàg. 6)
- Montsenyor, sobre Vidal i Barraquer (2, pàg. 15)
- Terra de lleialtat (3, pàg. 12)
- Contra alguns errors divulgats (5, pàg. 7)
- Antoni de Capmany i la marina nacional (7, pàg. 3)
- Llegenda i veritat, de Roderic de Borja (8, pàg. 13)
- Roderic de Borja va ser un gran papa (9, pàg. 13)
- La novel·la del besavi, del doctor August Pi-Sunyer (11, pàg. 5)
- Els Òrsides (12, pàgs. 8-14)
- El senyor Oliver, de Sabadell (13, pàg. 15)
- Les guerres del Francès i la Renaixença literària (14, pàgs. 3-4)
- La Renaixença militar (15, pàgs. 13-15)
- La Miscel·lània Fabra (18, pàg.15)
- El camp d’espases (19, pàg. 3)
- Potser que prou ‘cultura’ (20, pàg. 3)
- Siguem galans i pràctics (22, pàg. 6)
- Els isabelins (24, pàg. 5)
- En Bosch Gimpera (25, pàg. 3)
- La batalla del Bruc (26, pàg. 25)